Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT arkiv

Volvo Cars varslar 1300

Uppdaterad
Publicerad
Volvo Cars varslar 1 300 tjänstemän och säger samtidigt upp 300 konsulter. Varslet berör Göteborg och Skövde.
– På grund av corona så måste vi påskynda vår utveckling, säger Stefan Elfström, Volvo Cars presschef.

Under onsdagen meddelade Volvo Cars i ett pressmeddelande att man varslar 1 300 tjänstemän och 300 konsulter sägs upp. Varslet och uppsägningarna rör de tjänstemän  som arbetar på fabrikerna i Göteborg och Skövde. Anledningen till varslet är att företaget vill påskynda sin omvandling mot en ny marknad.

– Vi behöver göra oss av med tunga hierarkier och ledarskapslager som har skapats när vi vuxit så snabbt under kort tid. Vi har arbetat med denna omställning under flera år men på grund av coronaviruset så blev vi tvingade att påskynda processen, säger Stefan Elfström Volvo Cars presschef.

Fokusera på framtiden

Den exakta karaktären och storleken på varslet kommer att avgöras efter förhandlingar med facken.

I pressmeddelandet skriver man att bakgrunden till varslen är att Volvo Cars i framtiden ska fokusera mer på onlineverksamhet, elektrifiering av fordonsflottan och självkörande bilar.

– Coronaviruset påverkar oss kortsiktigt, men vi väntar oss att volymer och tillväxt kommer tillbaka. Så vi behöver investera i vår omvandling och nya affärsområden genom att minska de strukturella kostnaderna, säger Hanna Fager, personaldirektör på Volvo Cars i pressmeddelandet.

De anställda inom produktion påverkas inte av dagens varsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet