Den 7 juli 2022 hittades en nioårig flicka svårt skadad i skogen efter att ha strypts och våldtagits av en 15-årig pojke. Foto: SVT

15-åringen utreddes inte tillräckligt innan dådet på Morö Backe – socialnämnden får svidande kritik av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera larm kring den 15-åring som överföll och våldtog den då nioåriga Luna på Morö Backe, så vidtog socialnämnden i Skellefteå inte tillräckliga åtgärder. Det menar Ivo i en granskning.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, har granskat socialnämndens hantering av den 15-årige pojke som utsatte nioåriga Luna för ett brutalt våldsdåd på Morö Backe i Skellefteå.

Enligt Ivo ska socialnämnden i Skellefteå ha brustit i flera ärenden som kom till socialnämndens kännedom innan våldsbrottet i juni 2022.

Våldsdådet på Morö Backe

Får kritik på flera punkter

Bland annat ska man inte ha polisanmält uppgifter om att pojken blivit misshandlad av sina föräldrar.

Man valde inte heller att utreda ett annat misstänkt överfall på en kvinna, pojken var inblandad – ett år innan överfallet på Morö Backe. Pojken ska ha sagt att det hela var en ”olyckshändelse” och ärendet släpptes.

– Jag kan bekräfta att jag tagit del av kritiken men jag kommer inte att kommentera enskilda ärenden på grund av sekretess, säger socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) och fortsätter:

– Vi ser allvarligt på alla skrivelser som kommer till oss.

SVT har tidigare berättat att pojken förekommit i flera ärenden om kränkande behandling av andra elever, trots det valde skolan att inte göra en orosanmälan till socialtjänsten

Måste vidta åtgärder

Ivo kräver nu att socialnämnden ska redogöra för hur man vidtagit åtgärder för att se till att bristerna inte kommer att upprepas.

– Vi kommer att ha ett sammanträde den 26 oktober. Efter det kommer vi att uttala oss, säger Iosif Karambotis (S).

Nämnden har till den 30 oktober på sig att svara Ivo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nioåriga Luna attackerad på Morö Backe – här är fallet timme för timme. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet