Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad krävs för att man ska bli skickad till ett annat sjukhus? – hör Stig-Evert Thornberg, verksamhetschef, om väntetiderna i vården. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Region Västerbotten tvingas skicka ortopedpatienter till andra sjukhus: ”Klart det är dyrare”

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer för att få vård på ortopeden på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Regionen skickar därför patienter till andra sjukhus för operation. Något som kostade regionen närmare 18 miljoner kronor förra året.

– Det är klart det är dyrare att skicka iväg patienterna, säger verksamhetschefen Stig-Evert Thornberg.

Enligt vårdgarantin ska patienter få vård inom 90 dagar. För patienter i Västerbotten som väntar på ortopedi får inte ens hälften vård i rätt tid. Då går det att åberopa vårdgarantin, vilket innebär att sjukhuset måste försöka erbjuda vård på ett annat sjukhus eller en privat klinik.

– Alla kan inte skickas iväg, men vi försöker hjälpa patienterna så långt det går, säger Stig-Evert Thornberg, verksamhetschef på rörelseorganens centrum på Region Västerbotten.

Vårdkrisen i Västerbotten

Dyrare för regionen

Men det kostar pengar. Enligt Stig-Evert Thornberg betalade Region Västerbotten närmare 18 miljoner kronor för ortopedi till externa aktörer förra året.

– Det blir så klart dyrare för regionen, men det är svårt att säga exakt hur mycket, säger Stig-Evert Thornberg.

Svårast sjuka får vänta längst

Över 300 patienter blev skickade till andra sjukhus för vård. Men många kan inte vårdas på andra platser. De svårast sjuka måste oftast opereras på Norrlands universitetssjukhus, vilket kan innebära att de får vänta längre.

– Det är en paradox. Vissa patienter måste opereras här, säger verksamhetschefen Stig-Evert Thornberg.

Se videon där verksamhetschefen svarar på tre frågor om vårdköerna.

Har du fått vänta på operation? Svara på SVT:s enkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet