Advokaten Jens Nyström kritisk mot åklagarens bild av hans klient Foto: Svt

Advokatens kritik mot åklagaren: Min klient ingår inte i familjen

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer sitter nu häktade för det misstänkta mordet i Malå. Men Jens Nyström som är försvarsadvokat till 50-åringen som suttit häktad sedan februari är kritisk mot utredningen.

– Jag har inte sett något som tyder på en gemensam brottsplan, säger han efter att ytterligare en person häktades i helgen.

Utredningen efter det misstänkta mordet på en man i 30-års åldern i Malå har växt dramatiskt senaste veckan. Förra veckan häktades två personer och i helgen häktades ytterligare en tonåring. Totalt är fem personer misstänkta för mord, samtliga nekar till misstankarna men tonåringen har erkänt grov misshandel.

– Enligt vår uppfattning finns en stark motivbild och orsak till varför denna familjekonstellation har begått brottet, sa åklagaren Andreas Nyberg efter en av häktningsförhandlingarna.

Misstänkt mord i Malå

Kritisk försvarsadvokat

I början av april fick advokaterna yppandeförbud, de fick alltså inte uttala sig om innehållet i utredningen. Men det hävdes i torsdags och Jens Nyström som försvarar den man i 50-års åldern som suttit häktad sedan februari är kritisk mot åklagarens bild av hans klient.

– Han ingår inte i den här familjekonstellationen och har inte heller något starkt motiv, säger Jens Nyström.

Maskerade män men kniv

Polisen sa i ett tidigt skede till TT att offret som larmade själv uppgett att maskerade personer attackerat honom med kniv. Advokat Jens Nyström menar att det saknas bevisning för att alla fem skulle vara inblandade.

– Jag har inte sett stöd för att alla skulle ha en gemensam brottsplan vilket som krävs för att alla ska kunna misstänkas för mord, säger Jens Nyström.

Åklagaren har också öppnat för att 50-åringen skulle häktas för skyddande av brottsling om bevisningen inte räckte för mordmisstankar. Men tingsrätten häktade mannen som misstänkt för mord. SVT har sökt åklagaren Andreas Nyberg utan att nå honom. Men så här sa han efter häkningsförhandlingen i fredags.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malå

Mer i ämnet