Foto: SVT

Åkesson: ”Förstår inte att de förstör mötet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas planerade möte i Väven under torsdagskvällen urartade strax innan mötets start i våldsamma demonstrationer. En demonstrant greps och omkring fem personer fick handgripligen avvisas.

Det blev våldsamt när demonstranterna skanderade på trappan inne på Vävens café Fika och inte lydde polisens order om att stå på anvisad plats. Polisen tog i med hårdhandskarna och släpade ut minst fem personer. En person greps och en person omhändertogs och ytterligare ett par personer avvisades.

– Det är orimligt att ett parti som hela tiden uttalar sig rasistiskt och sexistiskt ska få vara på en plats där en värdegrund talar för alla människors lika värde. Det går inte ihop och jag tycker inte att det för Sveriges talan alls, säger Alva Asproth som är Ung Vänsters ordförande i Umeå.

Åkesson: ”Allvarligt att vi har en sådan ordning”

Jimmie Åkesson ställde upp för en gemensam intervju med media och han var inte förvånad över demonstrationerna.

– De brukar kalla sig alla saker men de ser alltid likadana ut och tillhör olika extrema vänsterorganisationer. Jag har ingen förståelse för att de stör ett politiskt möte. Det får man inte göra och det är allvarligt att vi har en sådan ordning tyvärr, säger Jimmie Åkesson.

Men just när Jimmie Åkesson skulle börja tala gick brandlarmet och mötet fick avbrytas och de cirka hundra deltagarna i mötet fick utrymma lokalen.

– Inte är det Sverigedemokraterna som förlorar på det här, den saken är klar. Tillströmningen av medlemmar kommer förmodligen bara att öka när demonstranterna uppför sig på det här sättet, säger Lars Höglund som är medlem i SD.

Pekade finger och skrek

Demonstranterna pekade finger och skanderade.

– Det får stå för dem som gjorde det, men man måste också förstå frustrationen som är här. Det är folk som dagligen utsätts för rasism, folk som behöver bevittna rasism och det är folk som hela tiden blir förtryckta av politiken som SD för, säger Alva Asproth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet