Foto: SVT.

Åkesson: Vi måste ta kontroll över vilka som är i vårt land

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna höll ett möte på torget i Umeå. Efter mötet hyllar Jimmie Åkesson Umeåborna.

– Sist jag var här var det inte i närheten av lika mycket folk, säger han till SVT:s Västerbottensnytt.

Idag mellan tio och elva talade representanter för SD på Rådhustorget i Umeå. Hundratals demontranter fanns på plats – men också en del sympatisörer.

– Det är en positiv utveckling i Umeå. När jag var här sist var det betydligt färre som applåderade och lyssnade på vad jag sa, säger Jimmie Åkesson.

SD i Västerbotten

Men dom här trakterna är bland de svagaste i landet för SD. Vad tänker du om det?

– Att vi växer även här. För att par månader sedan träffade jag många nya på ett medlemsmöte. Det finns en positiv anda här och vi vill växa även i norrland, säger Åkesson.

– Vi har nästa dubblerat medlemsskalan sedan förra valet och det gäller även norrland.

Samtidigt som du talade satt det en tiggare från Rumänien på en bänk. Känns det inte som att du slår mot de svaga?

– Vi slår mot flera saker, men framförallt inte mot dom. Det handlar om att slå mot EU:s fria rörlighet och slopade gränskontroller. Det vi behöver göra är att ta kontroll över vem och vad som finns i vårt land.

– Vi måste kunna säga åt människor från andra EU-länder att vi inte kan ta ett socialt ansvar om man missbrukar den fria rörligheten. Varje EU-land måste ta ansvar för sina egna medborgare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västerbotten

Mer i ämnet