Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Nader Sadehi/SVT

All planerad kirurgi ställs in på NUS – brist på vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Alla operationer ställs in på Norrlands universitetssjukhus. Anledningen är brist på vårdplatser – i nuläget har NUS 40 överbeläggningar. Ledningen går upp i stabsläge med anledning av detta.

– Det är otroligt olyckligt. Det här är den besvärligaste sommaren sedan jag började här, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Det här innebär att alla operationer som inte är akuta ställs in tills vidare, även cancerpatienter. Akut verksamhet kommer att fortsätta som vanligt.

– Det är svårt att veta om vi kommer att klara cancervården. Vården är komplex, men vi måste klara vården. Det är samhällsviktigt. Samtidigt vill vi ge våra medarbetare semester, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten och fortsätter:

– Nu är läget så bekymmersamt på NUS att vi måste gå upp i stabsläge och ställa in operationer. Några patienter kommer inte bli opererade nu, men exakt hur många som drabbas vet jag inte, säger Winsa. 

– Om situationen skulle försämras så kan vi hamna i det läget att vi måste ta tillbaka semestrar för att klara patientsäkerheten, säger Winsa.

40 överbeläggningar under tisdagen

På söndag kommer ledningen att ta ett nytt beslut.

– Hela NUS påverkas av det. Imorse hade vi 40 överbeläggningar totalt, säger Winsa.

Vad tänker du kring att cancerpatienter missar operationer?

– Det är olyckligt. Men om vi kommer igång igen på måndag så handlar det bara om några dagar, säger Brita Winsa.

Stabsläge är det lägsta beredskapsläget av de tre som en verksamhet kan sättas i. Det innebär att sjukhuset samlar ledning och ett antal nyckelfunktioner för att bevaka händelseutvecklingen och vid behov kunna agera snabbt. De två ytterligare beredskapslägen som finns inom hälso- och sjukvården är förstärkningsläge och katastrofläge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.