Foto: SVT.

Ambulanschefen: Ökad nonchalans mot personalen

Uppdaterad
Publicerad

Ambulansen som skulle hjälpa de skadade männen i helgen hindrades av fulla och stökiga personer. Nu vittnar ambulanschefen Ronny Friberg om ett hårdare klimat som sprider sig i Sverige.

– Det är bedrövligt. Ambulansen är inte en fiende man ska slå på, säger han.

I helgen föll tre unga män ner från ett tio meter högt hustak i Umeå, där en stor fest pågick. När ambulanspersonalen skulle hjälpa de allvarliga skadade stötte de på problem.

– De vinkade och skålade mot oss. En del slog på bilen, säger ambulanssjuksköterskan Niklas Ohlsson.

Olycksfesten på Tvistevägen

Kaxighet mot polis har övergått mot ambulans

Ronny Friberg är avdelningschef för ambulansen i Umeå, Nordmaling, Robertsfors och Vännäs. Han berättar att det blir värre och värre.

LÄS MER: Fulla festdeltagare hindrade ambulans när flera föll från tak

– Vi ser att det händer mer och mer i samhället. Folk nochalerar allt mer. Det som började med en kaxighet mot polisen har övergått till ambulansen också, säger Friberg.

I södra Sverige händer det att folk kastar brandbomber mot ambulansen, men så allvarligt har det inte blivit i norran Sverige. Än.

– Vi ser att det sprider sig och storstäder är utsatta. Umeå är på väg att bli en stor stad, säger han och berättar att bilden förändrats även i Umeå.

– Oftast blir det så här i samband med alkohol och droger. Om folk varit nyktra hade det aldrig hänt. Ibland hämtar vi folk på krogen som inte har någon förståelse för vårt jobb. Så var det inte förrut, säger Ronny Friberg.

Åker inte utan polis

Numera åker inte ambulanspersonal på vissa utryckningar utan att ha med sig polis. Så var det inte förr.

LÄS MER: Vittne såg man falla – höll hans hand

– Vi riskerar inte att personalen blir utsatt. Vi går inte in i en lägenhet som är osäker och vi försöker tänka på att ha en flyktväg.

Nästa helg är det dags för brännbollsyran i Umeå, en helg som är känd för sitt festande. Ronny Friberg tror att det finns risk att liknande problem uppstår då.

– Det tror jag absolut. Vi vet att det inte var första gången och verkligen inte sista, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksfesten på Tvistevägen

Mer i ämnet