Polisen varnar: Risker med ”facebookfester”

Uppdaterad
Publicerad

De flesta ser nog sin fest som privat, även om de lägger ut den som ett evenemang på Facebook. Men nu varnar Polisen för konsekvenserna av en sådan inbjudan.

Det blir allt mer populärt att lägga ut olika evenemang på Facebook. Men även om det är en sluten grupp som bara bjuder in vänners vänner så kan det vara lätt att tappa kontrollen, menar Polisen i Umeå.

– Det blir inte längre en privat fest, den blir allmän när den ligger ute, säger Thomas Forsström, som är inspektör vid Polisen.

Olycksfesten på Tvistevägen

Festen på Ålidhöjd i Umeå i helgen är det senaste exemplet. 1200 personer tackade ja till att komma och många av dem dök upp i lördagskväll. Festen pågick även uppe på taken och slutade med att tre personer ramlade ner.

LÄS MER: Privatpersoner bakom storfesten – hölls för tredje året

Kan krävas tillstånd

Polisen uppmanar de som planerar en större fest att ta kontakt med dem i god tid före. Då kan man reda ut om det behövs ett tillstånd för festen, eller om det räcker med att anmäla att man ska ha en fest.

Det som avgör vilket tillstånd som krävs är bland annat om man ska ha festen på en offentlig plats, på ett detaljplanerat eller icke detaljplaneratområde. Reglerna kan också skilja sig åt beroende på om festen är utomhus eller inomhus.

– Sådana här frågor är inte enkla. Men med ett tillstånd kan vi ställa krav på till exempel säkerhetsvakter. Om man tar kontakt med oss är det större chans att festen blir en lyckad tillställning, säger Thomas Forsström.

Så säger ordningslagen:

Offentlig tillställning (t.ex dans, tivoli, marknad, motortävling)

Offentlig plats: Tillstånd krävs

Annat område – detaljplanerat:Tillstånd krävs

Annat område – ej detaljplanerat: Tillstånd krävs

Allmän sammankomst (konserter, teater, bio, framförande av konstnärligt verk)

Offentlig plats: Tillstånd krävs

Annat område – detaljplanerat: Anmälan krävs

Annat område – ej detaljplanerat: Ej tillstånd eller anmälan

Källa: 2 kap. 4 & 5 paragrafen i ordningslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksfesten på Tvistevägen

Mer i ämnet