När SVT besökte festen vid 22.45 på söndagskvällen var stämningen god med många deltagare på plats. Foto: SVT

Avfyrade raketer på jättefest i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen samlades hundratals ungdomar på studentområdet Ålidhöjd för en stor årlig fest, känd som Tvistefesten.

I fjol väckte festen stor uppmärksamhet då tre ungdomar föll ned från ett tio meter högt hustak, och därefter hindrades utryckningspersonalen som försökte nå de skadade personerna.

Avbröts av polisen

Även i år fick festen ett förtida slut, enligt polisens mening, men denna gång var det ingen som skadades. Polisens kommunikatör Börje Öhman berättar om festnatten:

– Vid 22.50 rapporterade patrullen att det sköts fyrverkerier på området, och det bedömdes som en fara för de som vistades där. Därför tog vakthavande befäl beslut om att sammankomsten skulle avbrytas, de gick in och bröt festen.

”Det small som fan”

Även festdeltagare på platsen vittnar till SVT Nyheter om att de hörde höga ljud från folkmassan.

– Det var tre kraftiga smällar, det small som fan. Sedan såg jag polisen vandra i lugn takt mot ett ställe, och vad som hände efter det vet jag inte, säger vittnet.

Festen fortsatte ändå

Festdeltagaren menar dock att det inte var slutfestat efter detta, bland annat i lägenheterna på området fortsatte det att firas i flera timmar till.

– Det går inte att bara knäppa med fingrarna och så stannar allting, det har kanske fortsatt med spontana fester efter det, säger Börje Öhman.

Ingen misstänkt för raketerna

Polisen kunde inte identifiera vem som avfyrade fyrverkerierna och ingen ska ha skadats av pjäserna.

– Det var omöjligt att se eftersom det var så många människor där. Men annars var det en ganska bra kväll med få anmälda brott. Sett i relation till festens storlek är det inget att ordna om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.