TV: Ambulansen hindrades av fulla och nonchalanta festdeltagare – hör Niklas berätta om stöket. Foto: Privat/SVT.

Festdeltagare hindrade ambulans när flera föll från hustak

Uppdaterad
Publicerad

Tre unga män föll ner från ett tio meter högt hus under en stor fest i Umeå i helgen. Men när ambulans skulle hjälpa de skadade blockerades vägen av fulla och nonchalanta festdeltagare.

– De vinkade och skålade mot oss. En del slog på bilen, säger ambulanssjuksköterskan Niklas Ohlsson.

I helgen pågick en stor fest på Tvistevägen i Umeå med cirka 1000 deltagare. Fler personer klättrade upp på taken på hyreshusen och tre unga män ramlade ner och skadade sig.

Ambulans fick rycka ut på två prio-1 larm under natten. Det första kom vid midnatt.

Olycksfesten på Tvistevägen

”Som att hoppa i en pool utan vatten”

– Det är ju såklart en höjd som är väldigt farlig att falla ifrån. Det är som att hoppa från högsta trampolinen rakt ner i en pool utan vatten, säger ambulanssjuksköterskan Niklas Ohlsson, som ryckte ut under natten.

LÄS MER: Tre skadade efter fall från hustak under stor fest

Den förste mannen fördes i ilfart till sjukhuset. Strax därpå kom ett nytt larm från festen – ytterligare två personer hade ramlat från taket.

Niklas Ohlsson körde ambulansen till olycksplatsen. Han och kollegan möttes av väldigt mycket folk och många av dem flyttade inte på sig, trots både blåljus och sirener.

– De vinkade till oss och skålade mot oss. Många trängde sig förbi ambulansen för att komma fram till dansen och festen som var längre fram. En del personer slog på bilen när de gick förbi, säger Niklas Ohlsson.

Låg personer på marken i akut behov av hjälp

Niklas hade svårt att ta sig fram med ambulansen samtidigt som han visste att det låg två personer på marken som var i akut behov av hjälp.

– Där och då vill man bara komma fram, det är det enda man har i huvudet. Man känner en väldig frustration över att varken blåljus eller siren fungerar, säger Niklas Ohlsson.

LÄS MER: Vittne såg man falla – höll hans hand

Samma sak upprepades när ambulansen skulle lämna området med de skadade männen, trots att polisen hjälpte till.

Blev det någonsin obehagligt?

– Just där och då var man så inne på att komma fram så fort som möjligt. Att det kändes obehagligt kom först i efterhand, när man hunnit tänka lite mer på vad som kunde ha hänt, säger han.

Tre vårdas fortfarande på sjukhus

Niklas har aldrig varit med om något liknande tidigare i samband med en utryckning och hoppas slippa det i framtiden. Men efter helgens händelser finns en oro för vad som kan hända nästa gång.

LÄS MER: Allt hårdare klimat för amulanspersonal

– Då kanske det inte är ett slag på ambulansen, då kanske de kastarnågot istället. Det verkar ju tyvärr vara dit samhället är på väg, så det är klart att det finns en oro, säger Niklas Ohlsson.

Enligt landstinget i Västerbotten vårdas de tre unga männen som ramlade från taket fortfarande på vårdavdelning vid Norrlands universitetssjukhus och två av dem för allvarliga skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksfesten på Tvistevägen

Mer i ämnet