Foto: Skärmdump från Facebook

Privatpersoner bakom storfesten – hölls för tredje året

Uppdaterad
Publicerad

Festen som hade över tusen deltagare på Tvistevägen på Ålidhöjd i Umeå, som urartade med tre skadade personer som fallit från hustaken har anordnats tre år i rad av studenter. Det berättar en av festdeltagarna för SVT.

Polisen visste inte om festen i förväg och kände inte till att festen skulle varit planerad, men ett Facebookevenemang vittnar om att tillställningen planerats i god tid innan lördagen med en inofficiell arrangör snarare än att det rört sig om en spontan fest. Evenemanget har dock raderats på Facebook under natten mot söndag.

Hos polisen var man omedveten om att festen verkat vara planerad och kände inte till att något liknande hållits förut.

Olycksfesten på Tvistevägen

En person säger att hon besökt festen tre år i rad, har ni hört om festen tidigare år?

– Det är inget jag känner till, sade Peder Jonsson till SVT tidigare under morgonen.

Senare under eftermiddagen när SVT talar med polisen angående Facebookevenemanget så är det fortfarande oklart om arrangören kan ha sökt tillstånd för festen.

– Jag vet inte om det fanns något tillstånd för det här, men det är beslutat från förundersökningsledningen att titta på det, bland annat, säger Peder Jonsson.

LÄS MER: Två allvarligt skadade efter festen

Värd vill inte kommentera festen

En länk med information att det är studenter i en klass på Umeå universitet visar adress och tidpunkt för festens start. Ungefär 1200 personer hade tackat ja till inbjudan på evenemanget som var en privat sida på Facebook.

När SVT når en av de till tiotalet personerna som står som värdar för festen vill personen inte kommentera närmare kring arrangemanget.

– Jo, jag är väl en av dem som varit lite bakom gruppen på Facebook, säger personen till SVT, men ville just nu inte kommentera mer kring festen.

På evenemangsbilden på Facebook syns ett foto från en av de tidigare årens fester som hållits på Tvistevägen.

LÄS MER: Vittnet: ”Jag såg en svart prick falla från hustaket”

Studentordföranden: ”Arrangörerna haft viss kontakt med polis”

Jenny Uneby är ordförande för studentföreningen HHUS, Handelshögskolan, säger att arrangemanget inte är något som studentföreningen eller universitetet är inblandade i.

– Det jag vet är att det är ett återkommande arrangemang som varit nu i flera år i rad. Det är helt enkelt ett program som styr det som en årlig återkommande aktivitet. Jag har förstått det som att arrangörerna haft viss kontakt med polis inför arrangemanget och man har satt upp lappar i området att det kommer ske, säger Jenny Uneby till SVT

Jenny Uneby, ordförande för studentföreningen HHUS.

– Jag vet bara att det är några personer som går i International Business Program som har det som en årlig sak, men eftersom vi som förening inte är delaktiga i arrangemanget så vet jag inget mer, säger Jenny Uneby.

Hur har det varit tidigare år?

Då har det gått väldigt bra utifrån vad jag hört. Det här är, såvitt jag vet, första gången det sker olyckor av det här slaget.

Lappar har suttit uppe

På de lappar som satts upp på portar över hela området sedan i början av veckan går det att läsa bland annat uppmaningen nedan:

Heads up! På lördag den 20/5 klockan 20.00 så är det dags för den årliga Tvistefesten!!! Som ni kanske kommer ihåg från förra året så innebär detta hög musik och mycket folk! Vi vill därför uppmana er redan nu att det kan bli stökigt och att ni kan få svårt att sova.” löd det bland annat på lapparna.

MISSA INTE: Ladda ner SVTs app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksfesten på Tvistevägen

Mer i ämnet