Foto: Erik G Svensson

Ansträngt på psykiatrin i värmeböljan: ”Varmt och kvavt”

Uppdaterad
Publicerad

Patienter och personal på psykiatrin på Norrlands universitetssjukhus har drabbas hårt av värmeböljan i sommar. Det finns inga fläktar att få tag på och på slutenvården går vissa fönster inte att öppna av säkerhetsskäl.

– Det är 28 grader varmt i vissa rum. Det påverkar tillfrisknandet hos patienterna, säger Pia Björk, tf biträdande verksamhetschef för psykiatrin på Norrlands universitetssjukhus.

Det är väldigt ansträngt på flera avdelningar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå på grund av värmen. Personalen inom psykiatrin har larmat ett flertal gånger till verksamhetschefen som står maktlös.

– I vissa rum är det 28 grader. I läkemedelsrummet var det 35 grader innan vi fick en klimatanläggning. Det är kvavt, varmt och fuktigt. Jag har kontaktat fastighet om att vi behöver klimatanläggningar och fläktar. Men jag har fått höra att det inte finns, säger Pia Björk.

Rekordvärme 2018

”Väldigt påverkade av värmen”

Personalen har försökt att flytta patienter så att de inte ligger i rum där solen ligger på. De patienter som är intagna inom slutenvården har inte möjligheten att röra sig fritt och fönstren går heller ofta inte att öppna av säkerhetskäl.

– Då kan vi heller inte vädra. En del patienter är väldigt påverkade av värmen. Man sover sämre och har inte samma aptit. Det påverkar tillfrisknandet. Personalen försöker att se till att det finns kylda drycker, melon och glass, säger Pia Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet