Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är klart man slappnar av lite” – hör Åselebor om att toppa vaccineringen i länet Foto: Stefan Brännström, SVT

Åsele har högst andel vaccinerade i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Åsele är den kommun i Västerbottens län som kommit längst med vaccineringen mot covid-19. Här har 63,1 procent av invånarna fått en första dos. Umeå släpar på 40 procent.

Det skiljer sig stort hur långt regionerna och kommunerna i landet kommit med vaccineringen. I Västerbotten startade tidsbokningen för fas 4 i tisdags i kaos. Ändå har Åsele redan lyckats vaccinera mer än 60 procent av invånarna.

– Vi har en äldre befolkning och vaccinet har tilldelats efter åldersstrukturen. Men vi har också tagit vara på allt vi fått. Vi har inte kastat en enda dos, säger Ulrika Jonsson, avdelningschef på Åsele sjukstuga.

En av de som vaccinerats är Barbro Nordström:

– De är glädjande besked måste jag säga. När jag pratar med mina barn så har de inte samma möjligheter, men det har med min ålder att göra, säger hon. 

Sett till landet i stort toppar Vadstena listan. Där har 65 procent fått första sprutan. Göteborg ligger i botten på 30 procent. Snittet säger att 44 procent av befolkningen i landet fått en första vaccindos.

Mer statistik om hur långt vaccineringen kommit i landets kommuner finns här.

Så stor andel av invånarna i Västerbottens kommuner har fått en vaccindos. Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Livet efter vaccinet

Mer i ämnet