Bilaal har överlåtit förskolorna till ett nytt bolag som vill starta verksamhet i Umeå och Söderhamn. Foto: SVT

Bilaal har överlåtit förskolorna till nytt bolag

Uppdaterad
Publicerad

Personalkooperativet Bilaal har överlåtit sin förskoleverksamhet till ett nystartat bolag bara dagar innan de förlorade tillståndet. Överlåtelsen är tänkt att gälla från 1 februari. Det visar handlingar som SVT tagit del av.

Sedan den så kallade Umeåimamen togs av Säpo i början av maj har det skett flera rockader i styrelsen för personalkooperativet Bilaal. Av nu offentliga handlingar framgår även att styrelsen överlåtit verksamheten till ett bolag som bildades bara tre dagar innan deras tillstånd att bedriva förskoleverksamhet började dras in av kommunerna i Gävle, Söderhamn och Umeå.

Vill överlåta verksamheten

I handlingar som SVT tagit del av framkommer nu att styrelsen för Bilaal överlåtit verksamheten till ett nytt bolag, Kunskap & Kraft AB. Personerna bakom bolaget driver sedan tidigare både skola och förskolor i Stockholmsområdet. De köpte den 9 december, tre dagar innan Bilaals förlorade sitt tillstånd i Gävle, ett så kallat lagerbolag. Ett vilande bolag som överlåts till den som snabbt behöver ett aktiebolag.

Ingen förskola i Gävle

Kunskap & Kraft har ansökt om tillstånd att bedriva förskoleverksamhet i Umeå och Söderhamns kommuner, de har i nuläget inga planer på någon förskola i Gävle. Enligt avtalet med Bilaal ska övertagandet gälla från 1 februari. Övertagandet ska röra både personal och lokaler.

– Vi har redan förskolor med bra pedagogik. Vi har ingen koppling eller kännedom till hur det varit tidigare i Bilaal. Vi vill starta en ny verksamhet med god kvalitet i Umeå och Söderhamn, säger Mahad Mohamed som sitter i styrelsen för Kunskap & Kraft.

”Mångkulturell profil”

Nu hoppas Mahad Mohamed att de båda kommunerna kommer igång med sina ägarprövningar så att de kan få godkänt och starta upp sin verksamhet. Han säger att de föräldrar, som han varit i kontakt med, som idag har sina barn på Bilaal uttryckt sin oro kring att de inte ska hinna få en bra placering av kommunen.

– Vi har inte muslimsk inrikning, utan vi har en mångkulturell profil. Våra förskolor har inga konfessionella inslag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer