Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör museiintendent Anders Jansson berätta om tre av konstverken som visas när Bildmuseet i Umeå nyöppnar med utställningen Ner till Norr. Foto: Stefan Brännström/SVT.

Hela Arktis utmaningar på nyöppnade Bildmuseet

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 maj öppnar utställningen Ner till Norr på Bildmuseet i Umeå. Här samlas 30 samtida konstnärer från världens arktiska regioner och undersöker vår tids avgörande frågor ur ett arktiskt perspektiv.

– Utställningen väcker de stora frågor som den här regionen ställs inför. Världens blickar är riktade inte bara norra Sverige utan stora delar av Arktis, säger Anders Jansson, museiintendent.

Efter att ha hållit stängt för renoveringar sedan slutet på januari återöppnar nu Bildmuseet i Umeå och de inleder med utställningen Ner till Norr. Det är en utställning som tar upp klimat- och miljöförändringar och en problematisk kolonial historia, men också sociala, ekonomiska, politiska och ekologiska utmaningar.

Öppnar för nya ingångar

Även bilden av världens nordliga regioner som en avlägsen vildmark och föreställningen om Arktis som ett homogent och orört land utmanas.

Klimatkrisen

– Att ta sig an de här frågorna utifrån ett konstnärligt perspektiv har många fördelar. Man har möjlighet att ta sig an dem ganska förutsättningslöst och hitta nya ingångar till dem. Jag tycker inte att det är en utställning som är dystopisk, säger Anders Jansson, museiintendent.

Saknat publiken

På museet pågår nu en intensiv förberedelse inför vernissagen den 26 maj.

– Det känns fantastiskt och lite nervöst. Vi har saknat vår publik och vi längtar efter att få möta den igen, säger museeintendent Anders Jansson.

Hör honom berätta om tre av konstverken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet