Klorna på en skjuten björn. Foto: Adam Ihse/TT

Björnjakten i Västerbotten avlyst

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 06.05 kom besked från Länsstyrelsen i Västerbotten att östra jaktområdets sista björn har fällts och att årets björnjakt är avslutad.

Tilldelningen för 2020 års licensjakt på björn var 25 djur.

– Den sista fälldes i Malå men vi hade också en överskjutning norr om Skellefteå, så det var 26 björnar som fälldes, säger Ellinor Sahlén, viltförvaltare vid Länsstyrelsen.

Björnjakt i Västerbotten

Björnjakten var uppdelad i två perioder, den första mellan 21 augusti och sjätte september och den andra från den sjunde september tills dess att jaktkvoten var uppfylld eller jakten avlysts.

Tanken med uppdelningen var att fler skulle få chansen att jaga björn, även i samband med älgjakten.

– Det har setts som något positivt, många som fäller björn har gjort det ute på älgjakten, säger Ellinor Sahlén.

Uppdelning i Västerbotten

I det västra jaktområdet (Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea) fick fem björnar fällas och den sista fälldes på måndagen den sjunde september.

Det östra jaktområdet omfattar övriga kommuner i Västerbotten och totalt fick 20 björnar fällas under jakten.

Den sista inom tilldelningen fälldes i Malå under onsdagsmorgonen den nionde september men det blev även överskjutning på en björn norr om Skellefteå under morgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjakt i Västerbotten

Mer i ämnet