Bostaden har tänt upp ett av vindkraftverken i Hörnefors för att belysa allt bra bolaget gör i hållbarhetsfrågan. Foto: Henrik Olofsson

Bostadsbolag går mot gemensamt klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

De kommunala bostadsbolagen i Umeå och Skellefteå går nu med i Allmännyttans klimatinitiativ. Det är ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser. Målet är att bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030.

– Att vi hjälps åt med att ta hand om miljön på ett bättre sätt är en väldigt angelägen fråga i både det lokala och det globala perspektivet. Vi ska skapa aktivitet i klimatinitiativet hos Skebo och får anledning att återkomma till konkreta satsningar som vi kommer att göra framöver, säger Åsa Andersson, vd på Skebo.

– På Bostaden jobbar vi varje dag för att vara ett hållbart bostadsföretag. Det vi gör lokalt är viktigt, men det är samtidigt självklart för oss att vara del av ett större sammanhang. Tillsammans och med gemensamma krafter kan man åstadkomma mer än var för sig, säger Jerker Eriksson, vd på Bostaden.

Bostaden är också anslutna till Byggvarubedömningen där man bedömer bland annat kemikalieinnehåll, återanvändningsmöjligheter och återvinningsbarhet på byggvaror.

Och för att ytterligare belysa sitt hållbarhetsarbete tände Bostaden nyligen upp starka strålkastare mot ett av sina fem vindkraftverk i Hörnefors.

Förutom målet om att bli fossilfri är ett annat mål 30 procents lägre energianvändning fram till år 2030. 67 allmännyttiga bostadsbolag i landet är med i initiativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.