Foto: SVT

Bygget av Västra länken kan stoppas helt

Uppdaterad
Publicerad

Nya planer på att minska koldioxidutsläpp kan sätta stopp för bygget av den så kallade Västra länken i Umeå. Trafikverket ska se över ett 20-tal framtida byggen för att minska utsläppen. I Västerbotten omprövas Västra länken.

Det är inte längre säkert att Västra länken – den återstående delen av ringleden kring Umeå – kommer att byggas.

Trafikverket har fått ett uppdrag att se över ett antal vägprojekt där byggandet ännu inte påbörjats utifrån de åtgärder som är nödvändiga för att minska koldioxidutsläppen från transportsystemet.

– Vi fick i uppdrag av regeringen att se över projekten i den nationella planen. Nästa år kommer Trafikverket att lägga fram förslag på förändringar av planen till regeringen som sedan tar slutlig ställning till förslaget, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till SVT Nyheter Västerbotten.

Läs också: Så dras Västra länken

Ett 20-tal projekt ses över

– Det här är nytt för oss att miljökonsekvenserna så tydligt ska vägas in i planeringen, konstaterar Olsson.

I Västerbotten är det bara Västra länken som kommer att bli föremål för en förnyad prövning. I hela landet handlar det om ett 20-tal väg och järnvägsprojekt.

Läs också: Boende upprörda över Västra länken

En riktig långbänk

Västra länkens dragning har varit en byråkratisk långbänk. Redan i februari 2012 fattade Trafikverket beslut om en dragning öster om Prästsjön och tanken var att vägen skulle stå klar 2016, men så blev inte fallet och efter många om och men togs hela processen om.

I augusti förra året meddelade Trafikverket hur vägen slutligen skulle komma att dras – på exakt samma ställe som beslutet från 2012. Men nu kommer alltså projektet bli föremål för ytterligare en prövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västra länken

Mer i ämnet