Arkivbild. Foto: SVT

Bygglovet har gått ut – trots det står lägret kvar

Publicerad

Svenska kyrkan fick ett kommunalt bygglov på Baggböleåkern utanför Umeå för att erbjuda EU-migranter ett tillfälligt läger. Nu har bygglovet gått ut, men husvagnarna står kvar och omkring 15 personer bor fortfarande på platsen.

Det var i mitten av november som bygglovet gick ut, men EU-migranterna bor kvar i husvagnar och bilar på platsen, det skriver Västerbottens-Kuriren. Tanken var att campingen skulle vara en tillfällig lösning, men EU-migranterna har nu bott där i närmare ett års tid.

Läs även: Brist på boende oroar kyrkan

Politiker och kyrkpersonal oense

Luleå Stift, som äger markområdet, har inget omedelbart behov av att använda det. Stiftsjägmästare Anders Landström har till VK uppgett att de inte ser något hinder för att EU-migranterna dröjer sig kvar på åkern, något som Kenneth Nordgren, kyrkoherde i Umeå pastorat, håller med om.

– De kan stanna ännu en tid tills vi kan hitta barmhärtiga lösningar. Det finns tid att jobba framåt i frågan, säger han till VK.

Men Mikael Berglund (S) som är ordförande i byggnadsnämnden är av en annan åsikt. Till tidningen uppger han att han kommer att kontakta kyrkan och påpeka att det inte går att ha en uppställd camping utan bygglov.

Läs även: Debatt om EU-migranternas barn i Umeå

”De vistas där olovligen”

Kyrkoherden Kenneth Nordgren säger att EU-migranterna vet om situationen med boendeplatsen.

– De är medvetna om att de vistas där olovligen. Det har vi informerat om, säger han till VK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer