Noah Edlund, 6 år, föddes med en CP-skada som ger honom kramper från nacken och nedåt. Foto: SVT

Noah, 6 år, nekas hjälp – familjen anmäler Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Noah Edlund, 6 år, från Vilhelmina, har en CP-skada och behöver enligt familjen tillsyn dygnet runt – men Försäkringskassan har avslagit deras ansökan om assistansersättning.
Nu anmäler familjen ansvarig chef på Försäkringskassan till Justitieombudsmannen, JO.

SVT Nyheter har tidigare berättat om Noah Edlund. Han föddes med en CP-skada som ger honom kramper från nacken och nedåt. Familjen har sökt assistansersättning från Försäkringskassan men fick i januari avslag.

Enligt Försäkringskassans sammanlagda bedömning kommer Noah upp i 17 timmar och 42 minuter i grundläggande behov, för att få assistansersättning krävs att behovet överstiger 20 timmar.

– De bedömer att Noah tar 15 minuter på sig att äta. Habiliteringen har filmat och det tar mellan 45-60 min. Jag vill att de träffar Noah och ser med egna ögon hur pass skadad han är. Deras beslut grundar sig på deras ”egna” bedömningar, inte vad läkarintyg säger eller vad vi föräldrar säger, skriver familjen i anmälan.

”Vill att de träffar Noah”

Familjen har några timmars assistans från kommunen och en natt på korttidsboende i veckan. Men familjen tycker inte att det här räcker.

– Man är trött och slut av allt som det krävs från en. Man måste hålla koll på honom hela tiden, vi kan aldrig släppa ögonkontakt med honom, säger Veronica Edlund, Noahs mamma.

Avbokade hembesök

Försäkringskassan menar att beslutet är en rimlighetsbedömning och att det inte var nödvändigt att träffa Noah.

– Jag har stor respekt för den situation som familjen och Noah befinner sig i. Vi har tidigare träffat familjen och är väl insatta i Noahs funktionsnedsättning. Vi avbokade hembesöket för att vi kände att det inte tillför något. Vi har bland annat tittat på medicinska underlag. Familjen har möjlighet att begära omprövning av beslutet, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan.

Anser du att ni kan göra den här bedömningen utan att träffa Noah?

– Utifrån den information vi har fått sedan tidigare och att vi har god kännedom om fallet har vi det vi behöver för att kunna fatta ett beslut. Mitt och Försäkringskassans uppdrag är att följa den lagstiftning som finns, säger Birgitta Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer