Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diamant Salihu ser många risker med att de kriminella gängen nu slåss om marknaden i Umeå. Hör honom berätta i klippet. Foto: Nils-Petter Nilsson / TT

Diamant Salihu om gängens försök att etablera sig i Umeå: ”Kan ske en typ av våld man aldrig sett förut”

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningen i Umeå i våras kopplas nu samman med de kriminella nätverken Foxtrot och Dalen. Nätverken slåss om narkotikamarknaden i hela landet – nu också i Umeå.

– De använder våld. Umeåbor kan få se en typ av våld man aldrig sett förut. Är man anhörig är man en direkt måltavla, säger Diamant Salihu, SVT:s krimreporter.

Polisen har bekräftat att den man som greps misstänkt för att ha planerat skjutningen i Umeå tillhör det kriminella nätverket Dalen, som härjar framförallt söderut i Sverige. Poliskällor till SVT Västerbotten bekräftar att den skjutne mannen tillhör Kurdiska rävens nätverk, Foxtrot.

– Det betyder att de här två stora nätverken försöker ha herravälde över narkotikamarknaden lokalt. De bygger allianser där och knyter till sig nya personer lokalt. De får ta del av narkotikan och beskydd, men blir då direkt inblandade i konflikten.

Vad betyder det för Umeå och Umeåborna?

– Det är två gäng som använder våld och våld mot närstående. Även lokala busar blir indragna. Det kan ske en typ av våld lokalt som man inte sett förut.

Anhöriga direkt måltavla

Diamant Salihu menar att det finns anledning att vara orolig när nätverken försöker etablera sig.

– Man ska inte tro att man går säker. Det tillkommer nya personer som inte har vapenvana, då finns en risk att sprängmedel och automatvapen kommer i vägen för utomstående, säger Salihu och fortsätter:

– Är man anhörig är man en direkt måltavla, precis som mamman som sköts i Uppsala. Man ska veta att om man köper narkotika så är man med och eldar på konflikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.