Foto: SVT.

De bjuder Åkesson på blå kongopalt

Uppdaterad
Publicerad

Äta palt mot rasism. Det är tanken på manifestationen som anordnas i Vilhelmina i dag i samband med Jimmie Åkessons (SD) besök. Alla är välkomna att komma och äta palt – även Jimmie Åkesson.

Förberedelserna inför manifestationen är i full gång och initiativtagarna vill ha mångfald i grytorna. Det ska bjudas på bland annat irakisk palt, blodpalt och palt av potatissorten blå kongo. Målet är att komma upp i 2000 paltar och att varje palt ska leda till ett samtal.

– När man möts och äter så pratar man om saker. Den här gången ska vi prata om människors lika värde. Det finns inget bättre än att bjuda på palt i Norrland. Det är en kärlekshandling när vi kokar palt, säger Inez Abrahamzon, en av Initiativtagare till ”palt mot rasism”.

SD i Västerbotten

På vilket sätt kan palt fungera mot rasism?

– Palt innehåller allt. Paltar är olika och hur de än se ut så brukar de vara god. Vad kan vara bättre budord än palt?

”Hoppas på paltkoma”

Det var inför Jimmie Åkessons besök i Vilhelmina som idén om en manifestationen väcktes.

Jimmie Åkessons har under sin valturné möts av många protester. Inför partiledarens kommande besök i Skellefteå och Umeå planeras auktioner där folk uppmanas att stå med ryggen vänd mot honom. Men det tror inte Inez Abrahamzon är rätt väg att gå.

– Jag tänker att de här främlingsfientliga partierna kommer av att dom känner sig utanför. Då ska man inte förstärka det. Själv skulle jag bli väldigt ledsen om någon vände ryggen till. Vi möter inte rasism genom att hata utan genom att prata.

Vad hoppas du att människor går hem med för känsla efter paltmanifestationen?

– Paltkoma och att de är glada och fått skratt och ha roligt, säger Rolf Lidqvist, initiativtagare till ”palt mot rasism”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västerbotten

Mer i ämnet