Foto: SVT/TT

Dom mot våldtäktsdömde elevassistenten överklagas inte

Publicerad

Hovrättens dom mot elevassistenten i Lycksele kommer inte att överklagas. Det säger kammaråklagare Anna Lundberg till Västerbottens-kuriren. 

Den 28-årige elevassistenten dömdes i juli för bland annat tio tillfällen av grov våldtäkt mot barn, elva tillfällen av våldtäkt mot barn och fyra tillfällen av grovt sexuellt övergrepp mot barn. 

I oktober sänkte hovrätten straffet från tolv till nio års fängelse, men åklagaren tänker inte överklaga domen. Åklagare Anna Lundberg säger till Västerbottens-kuriren att hon bedömer att hon inte kommer ha någon framgång med att driva fallet till Högsta domstolen.

– De frågor som jag tyckte var intressanta var brottskonkurrensfrågorna. Jag har inför beslutet haft en dialog med Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum och de som är ansvariga för brott mot barn. Då fick jag veta att de bara för några veckor sedan hade försökt i ett liknande ärende att Högsta domstolen skulle pröva det och fått avslag. Då är min bedömning att domstolen inte har tyckt att frågan var tillräckligt intressant för att ta upp, säger Anna Lundberg till Västerbottens-kuriren.

Inte heller mannens försvarsadvokat Mikael Stenman tänker överklaga domen som innebar sänkt straff för hans klient.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet