Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör tingsrättens rådman efter domen: ”Det är ett otäckt bildmaterial vi sett” Foto: SVT

Elevassistent döms för 41 grova våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig elevassistent i Lycksele döms till tolv års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn vid 41 tillfällen. Övergreppen har pågått under elva års tid.

Under onsdagen kom domen mot den 28-årige man som åtalats för grova sexbrott mot barn i Lycksele. Som anställd vid grundskolan i Lycksele har mannen filmat våldtäkter och sexuellt utnyttjande av 13 barn i kommunen. Barnen var i åldrarna 7-14 under perioden övergreppen pågick.

Barnen erbjöds bland annat pengar och fördelar i datorspel i utbyte mot sexuella handlingar. Övergreppen ägde rum dels under skoltid, men även i en simhall och i mannens bostad.

Det kan även finnas ett mörkertal bland de drabbade, då SVT har varit i kontakt med en person som säger sig ha utsatts men valt att inte anmäla elevassistenten.

Ska betala över en miljon kronor i skadestånd

Tingsrätten dömer nu elevassistenten till tolv års fängelse för bland annat 41 grova våldtäkter mot barn, 38 grova sexuella övergrepp av barn, samt barnpornografibrott.

28-åringen döms även att betala ut skadestånd till tolv av barnen. Det totala skadeståndet fastställdes till över en miljon kronor.

– Det har varit ett omfattande mål som pågick under 13 huvudförhandlingsdagar, säger tingsrättens rådman Henrik Aspegren som tycker att målet varit påfrestande att gå igenom videomaterialet:

– Det är ett otäckt bildmaterial som vi har sett, säger han.

Har erkänt brott

Mannen har sedan tidigare erkänt flera av brotten men invänt mot att de ska bedömas som grova i de fall åklagaren yrkat på det. Tingsrätten gör dock bedömningen att brotten ska anses vara grova med hänsyn till de låga åldrarna på barnen.

Åklagare Anna Lundberg är nöjd med domen och menar att den ger barnen en viss upprättelse.

– Det känns som en markering mot hur allvarligt man ser på gärningarna från samhällets sida, vilket jag tycker känns korrekt. Sedan yrkade jag på 14 års fängelsestraff så vi får se hur det blir. Överklagandetiden löper ut om tre veckor så jag ska ta god tid på mig att gå igenom domen ordentligt, säger hon till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet