Åklagare Anna Lundberg och målsägarbiträde Inger-Ann Omma är båda nöjda med domen mot den 28-årige elevassistenten i Lycksele. Foto: SVT

Lättnad efter domen: ”Många har känt skuld och skam”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen dömdes en 28-årig elevassistent till tolv års fängelse för en rad grova sexbrott mot barn i Lycksele. Inger-Ann Omma som är målsägandebiträde för flera av barnen säger att de klienter hon hunnit prata med är lättade idag.

Förutom fängelse döms 28-åringen även att betala skadestånd på totalt över en miljon kronor.

– Spontant tycker vi att det är en bra dom, vi är nöjda med påföljden och skadestånden. Tolv års fängelse är en kännbar påföljd, säger Omma till SVT.

Enligt Omma tycker barnen att utredningen varit jobbig, men att det samtidigt varit en del i bearbetningsprocessen att få det prövat i domstol.

– Många har känt skuld och skam över vad de varit med om, men har nu fått bekräftat att de inte varit ensamma. De tycker att det varit skönt att berätta om det, säger hon.

Åklagaren: ”En markering”

Åklagare Anna Lundberg är också nöjd med domen och menar att den ger barnen en viss upprättelse.

– Det känns som en markering mot hur allvarligt man ser på gärningarna från samhällets sida, vilket jag tycker känns korrekt. Sedan yrkade jag på 14 års fängelsestraff så vi får se hur det blir. Överklagandetiden löper över de tre kommande veckorna så jag ska ta god tid på mig att gå igenom domen ordentligt, säger hon till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet