Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör advokat Mikael Stenman om domen Foto: Simon Engstrand/SVT

28-åringens advokat inte nöjd med domen mot elevassistenten

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsadvokat Mikael Stenman är inte nöjd med domen där hans klient döms till 12 års fängelse, bland annat för över 40 grova våldtäkter mot barn.
– Det är ju saker som inte alls stämmer, säger han till SVT.

Under onsdagen föll domen mot den 28-årige elevassistenten i Lycksele. Han döms till 12 års fängelse för bland annat 41 grova våldtäkter mot barn. Domen upprör försvarsadvokat Mikael Stenman som menar att det är flera saker som legat till grund för domen, som inte stämmer.

– Målsägandenas berättelser stämmer inte med filmerna. Det finns en problematik i det, säger han.

Hans klient har tidigare medgivit brott, men bland annat invänt mot att de ska bedömas som grova i de fall åklagaren yrkat på det.

– Nu har ju domstolen valt att i de flesta fall gå på åklagarens rubricering och därför hamnar man ganska högt upp i straffskalan. Enligt vår uppfattning är inte de rubriceringarna korrekta.

Oklart om domen överklagas

Han anser även att antalet brottstillfällen som man anger och lägger till grund för påföljdsbedömningen inte stämmer.

– När det gäller en målsägande tror jag att man nämner i domen ett 30-tal tillfällen. Där har vi pratat om ett 10-tal tillfällen. Det gör ju en väldig skillnad.

Kommer ni överklaga?

– Vi ska fortsätta läsa domen och sedan resonera om vi ska överklaga, säger Mikael Stenman, 28-åringens försvarsadvokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet