Hovrätten för övre Norrland i Umeå. Foto: Julia Hedlund, SVT

Hovrätten sänker straffet för våldtäktsdömde elevassistenten

Uppdaterad
Publicerad

I juli dömdes en 28-årig elevassistent i Lycksele till tolv års fängelse för bland annat 41 grova våldtäkter mot barn. Nu sänker hovrätten straffet.

Hovrätten dömer nu istället mannen till fängelse i nio år.

28-åringen döms för bland annat tio tillfällen av grov våldtäkt mot barn, elva tillfällen av våldtäkt mot barn och fyra tillfällen av grovt sexuellt övergrepp mot barn.

I tingsrätten dömdes mannen för bland annat grov våldtäkt mot barn vid 41 tillfällen, men hovrätten gör bedömningen att en del av dessa i stället är att betrakta som våldtäkt mot barn, det vill säga inte grovt brott.

Åklagaren yrkade på 14 års fängelse

28-åringen dömdes tidigare för ett 30-tal grova våldtäkter mot ett av barnen, men enligt Hovrättens bedömning går det inte att styrka mer än att ett 10-tal av händelserna ägt rum innan målsägande fyllt 15 år.

Han frikänns även från ett par av åtalspunkterna, däribland tre fall av försök till köp av sexuell handling av barn, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och ett försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Åklagare Anna Lundberg yrkade på 14 års fängelse men konstaterar att hovrätten resonerat annorlunda. Hon har inte hunnit gå igenom domen ännu när SVT når henne.

– Det som händer nu är att jag kommer sätta mig i lugn och ro och läsa igenom hur hovrätten argumenterat. Sedan är det upp till riksåklagaren att avgöra om domen ska överklagas eller inte, säger Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet