Försvarsadvokat Mikael Stenman anser att 6-8 års fängelse är en rimlig påföljd. Foto: SVt

Hovrättsförhandlingar i Lycksele-målet avslutades: ”Barnens uppgifter avviker från filmerna”

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg vecka faller hovrättens dom mot elevassistenten i Lycksele. Försvaret har under hovrättsförhandlingarna kallat in en expert på barns vittnesmål.
– Min förhoppning att hovrätten kommer fram till en dom som är mer rättvis, säger försvarsadvokat Mikael Stenman.

I tingsrätten dömdes den 28-årige elevassistenten till tolv års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn vid 41 tillfällen. Från försvarssidan var man inte nöjda med domen och överklagade.

En av invändningarna har handlat om att barnens uppgifter avviker från vad som syns i filmerna som elevassistenten tagit.

– Det som är så unikt är att det finns filmer från alla de här fallen. Då kan man ställa barnens uppgifter mot det man ser i filmerna, och jag menar att barnens uppgifter avviker från det man ser, säger försvarsadvokat Mikael Stenman.

Bevisning för svag”

I hovrättsförhandlingarna har försvaret kallat in en vittnespsykolog som berättat om barns vittnesmål och vad man bör tänka på.

– Det handlar bland annat om tidsaspekter och påverkan av barn. Det här hoppas jag att hovrätten ska använda sig av, säger Stenman.

En annan stor fråga för försvaret har varit antalet brottstillfällen – något som ligger till grund för hur allvarlig påföljden blir.

– Vi har en målsägande där det pratats om 10-50 gånger. Där har vi invänt mot bevisningen som vi tycker är svag.

Vill se halverat straff

Mikael Stenman anser att 6-8 års fängelse är en rimlig påföljd istället för 12 år som tingsrätten slog fast.

– Generellt så har min klient erkänt gärningarna. Men om man tittar på det som kan påverka påföljden så är det just det här antalet. Min förhoppning att hovrätten gör en analys och kommer fram till en dom som är mer rättvis.

På onsdagen var sista dagen i hovrättsförhandlingarna, dom faller 15 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet