Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Kommer tåget i 120 blås så är det besvärligt med en sådan här vit lampa, säger Leif Jonsson, ordförande i Hällnäs skoterklubb. Foto: SVT/Bermo Jonsson

Efter dödsolyckan utanför Timrå – skoterklubb kräver bättre varningssignaler

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan utanför Timrå nu i helgen där ett tåg krockade med en skoter kräver skoterklubben i Hällnäs, i Vindelns kommun, att ljud- och ljussignaler införs vid obevakade järnvägsövergångar.

– Kommer tåget i 120 blås så är det besvärligt med en sådan här vit lampa, säger Leif Jonsson, ordförande i Hällnäs skoterklubb.

För elva år sedan inträffade en liknande dödsolycka med bil vid en obevakad järnvägsövergång i Lövgård utanför Hällnäs i Vindelns kommun. Varningssystemet fungerar idag så att ett fast vitt sken på en lampa lyser då det är fritt att passera. Slocknar lampan ska man stanna för då kommer tåget.

– Det är ett helt förkastligt system. Det ska vara ett klingverk som låter ordentligt och blinkade rött sken och helst bommar förstås, säger Leif Jonsson som är ordförande i Hällnäs skoterklubb.

Se hur järnvägsövergången fungerar och hör om riskerna i videon ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoterolycka i Söråker

Mer i ämnet