• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Sjubarnsmamman Andrea Skeppström och Sara Granberg nekades båda praktik på hemmaplan. Efter kritiken har Umeå universitet nu öppnat för önskemål i framtiden. Foto: SVT

Efter kritiken: Universitetet öppnar för önskemål

Publicerad

Sjubarnsmamman Andrea Skeppström vägrades praktikplats hemma i Lycksele och blev i stället placerad i Åsele. Efter kritiken har nu Umeå universitet öppnat för en dialog om placeringsorter inför nästkommande praktikperiod.

SVT Nyheter berättade i går om sjubarnsmamman Andrea Skeppström som studerar till sjuksköterska på distans vid Umeå universitet. Hon bor i Betsele utanför Lycksele och pluggar tredje terminen. Nu väntar VFU-praktik (verksamhetsförlagd utbildning) och har nekats att göra den på hemmaplan. I stället väntar lång pendling till Åsele.

Historien om sjuksköterskestudenterna som nekats praktik har fått stora reaktioner.

– Vi har fått mycket stöd men det är både och förstås. Men det mesta har absolut varit positivt och stöttande, säger Andrea Skeppström till SVT Nyheter.

Universitetet menade att man inte kan lova något gällande placeringar och det har varit svårt för studenterna att önska placeringsort med hänsyn till att de har barn och familjer.

Nya besked

Men nu har Umeå universitet meddelat nya besked inför nästkommande praktik. Då ska det finnas utökade möjligheter att lämna in ansökningar om att få göra praktiken på annan ort än studieorten. Men det är trots allt ingen garanti.

– De kanske har fått upp ögonen för att de kanske måste försöka vara lite tillmötesgående, säger Andrea Skeppström och fortsätter:

– Men det känns bra att vi får fortsätta ansöka om det, det gör det. Att möjligheten finns kvar och att den inte blev helt bortplockad. Men man hoppas verkligen att de ser över ansökningarna så att det inte blir att man skickar in och det inte alls tas hänsyn till detta ändå.

Den här vändan är det dock låst och praktiken kommer utföras på redan beslutade placeringsorter.

– Det är bara att gilla läget men inför kommande terminer får man verkligen hoppas att de går igenom de här ansökningarna och att det inte blir som det blivit den här terminen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer