Foto: SVT.

Umeå universitets beslut: Inför distansutbildning

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen kom beskedet från Umeå universitet – man följer regeringens rekommendation och inför distansutbildning på grund av coronaviruset.

Alla gymnasier, vuxenutbildningar och universitet rekommenderas av regeringen att införa distansutbildning från och med i morgon onsdag 18 mars. Det meddelade statsminister Stefan Löfven under en presskonferens i förmiddags.

Under dagen har stabsgruppen vid Umeå universitet sammanträtt och vid 16-tiden kom beskedet – att man inför distansutbildning.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi hade inga tveksamheter kring rekommendationen, säger rektor Hans Adolfsson.

Vad är det största problemet ni står inför?

– Att hitta olika former för olika utbildningar och att det fungerar med de olika tekniska verktygen som finns, säger Hans Adolfsson.

Vad gäller praktiska moment i till exempel vårdutbildningar så kommer vissa delar att genomföras som planerat. Men vissa moment kan behöva senareläggas.

– Det är väl en av de mest omtumlande dagarna som rektor här i Umeå. Det var inte det beslut jag hade räknat med att jag behövde fatta imorse, säger Hans Adolfsson.

Hör vad några studenter tycker om distansutbildning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet