Foto: SVT.

Gymnasieskolorna stänger – satsar på fjärrundervisning

Uppdaterad
Publicerad
Efter regeringens rekommendation att alla gymnasieskolor ska införa distansutbildning från och med i morgon onsdag så har Storuman och Vännäs tagit beslut om att stänga de kommunala skolornas lokaler. Även fler kommuner i länet har tagit liknande beslut.

Storuman

Luspengymnasiet kommer från och med onsdag 18 mars stänga skolans lokaler, men undervisning fortsätter via fjärrundervisning. Rektor Mikael Rombe säger att de känner sig redo för fjärrundervisning och tror att allt ska gå som planerat, så länge de klarar sig från sjukdom bland lärare och elever.

Vännäs

Liljaskolan stänger skolans lokaler från och med onsdag 18 mars, men all undervisning fortsätter via fjärr- och distansundervisning.

Umeå

Umeå kommun kommer att bedriva all gymnasieundervisning på distans från och med onsdag 18 mars. Vuxenutbildningarna kommer att bedrivas på distans i den takt som de tekniska lösningarna tillåter.

Thoréngruppen: Har beslutat att bedriva all undervisning, både gymnasieskolor och vuxenutbildning, på distans från och med onsdag.

NTI-gymnasiet: Kommer att upphöra med undervisning i skolans lokaler från och med onsdag och i stället gå över till fjärr- och distansundervisning. Elever som behöver extrastöd kommer att få det, säger Petra Norqvist, rektor för NTI-gymnasiet Umeå.
– Vi har assistenter och specialpedagoger som kommer att ha enskilda kontakter med dem via nätet och på telefon. Vi får lösa det utifrån elevens behov. Eleverna måste hålla sig uppdaterade i våra kanaler hur länge som det här ska pågå. Vi lägger ut information i schoolsoft, säger hon.

Skellefteå

Skellefteå kommun övergår till distansundervisning från och med måndag.

Praktiska gymnasiet: Kommer att gå över till fjärr- och distansundervisning från och med onsdag.

Yrkesgymnasiet: Kommer att gå över till fjärr- och distansundervisning från och med onsdag.

Lycksele

Från och med onsdag kommer all undervisning vid Tannbergsskolan att bedrivas på distans. Beslutet gäller till och med den 27 mars.

Sorsele

Sorsele kommun har beslutat att fortsätta med Språkintroduktion (IM) och SFI  som vanligt. Beslutet kommer att följas upp och eventuellt tas ett nytt beslut på fredag 20 mars.

Vilhelmina

Malgomajskolan kommer att ha vanlig undervisning för alla elever onsdag 18 mars. Torsdag 19 och fredag 20 mars kommer all undervisning att stängas, för att lärare ska kunna förbereda distansundervisning som påbörjas från och med måndag 23 mars.

Norsjö

Norsjö gymnasium och vuxenutbildning kommer att börja bedriva distansundervisning från och med onsdag 18 mars.

Malå

Nilaskolans verksamheter: Introduktionsprogrammen (SI/IA)bedrivs som vanligt. SFI fortsätter undervisningen som vanligt under veckan, men nytt beslut tas på fredag 20/3. Verksamheten på VUX bedrivs antingen redan på distans eller av annan utbildningssamordnare. Övriga verksamheter bedrivs som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet