Arkivbild. Foto: Robin Haldert / TT

Eldningsförbudet hävs i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har både Norsjö och Vilhelmina kommuner valt att häva sina eldningsförbud helt. Och på tisdagen kommer förbudet även att upphöra i Sorsele, Lycksele, Malå, och Storumans kommuner.

Den senaste tidens regn har hjälpt motverka torkan i länet. Med det i åtanke bestämde Norsjö och Vilhelmina kommuner att upphäva sina eldningsförbud under måndagen. Från och med klockan tolv på tisdag får de sällskap av Sorsele, Lycksele, Malå, och Storumans kommuner.  

Räddningsledare i samtliga av dessa kommuner uppmanar dock till fortsatt försiktighet i samband med eldning. 

– Det är tillåtet att elda i försiktighet i skog och mark. Det är fortfarande torrt längre ned i jorden så man får inte elda skrot eller större brasor, säger Patrik Enberg, räddningschef i beredskap i Norsjö.

”Ligger bara på ytan”

I övrigt är läget än så länge oförändrat i länet. I Dorotea och Åsele är det endast tillåtet att grilla på den egna tomten i en kol-, gasol- eller el-grill som är stående på ben samt är uppställd på hårdgjord yta. Och i Skellefteå är det tillåtet med eldning på egen tomt eller iordningsställda grillplatser där risk för brandspridning är liten. 

– Regnet som har kommit ligger bara på ytan och det är fortfarande torrt längre ned. Dessutom befarar vi att det ris och kvistar som ligger kvar kan fatta eld väldigt fort om det blir torrt på nytt, säger Ola Lindström, räddningsledare i Skellefteå. 

I Umeåregionen (Bjurholm, Vindeln, Vännäs, Robertsfors, Nordmaling, och Umeå kommuner) är det fortfarande bara tillåtet att elda på egen tomt och då endast med grillkol eller briketter. Förbudet kan dock komma att ändras inom några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.