Länsstyrelsen i Västerbotten häver det totala eldningsförbudet i länet. Frågan återgår nu till varje enskild kommun. Foto: SVT, Janerik Henriksson/TT

Eldningsförbudet hävs från och med midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Det totala eldningsförbudet i Västerbottens län upphävs från och med midnatt mot den 31 juli. Det beslutades vid ett samverkansmöte mellan Länsstyrelsen och räddningscheferna runt om i länet på måndagseftermiddagen. 

Anledningen bakom beslutet är de senaste dagarnas regn och åska medfört välbehövlig fukt och att brandrisken därmed inte längre är lika hög.

– Beslutet är baserat på att det har skett en förändring i mark- och väderförhållandena. Det har varit en del nederbörd och mer förväntas komma, säger Jörgen Boman, kommunikatör på Länsstyrelsen.

Rekordvärme 2018

Fortfarande förbud på många håll i länet

Boman poängterar dock att det fortfarande råder eldningsförbud på flera håll i länet och att Länsstyrelsen fortsatt kommer hålla regelbundna avstämningar med varje kommun.

– Vi går nu tillbaka till hur det var innan totalförbudet infördes. Bland annat är eldningsförbudet fortsatt skärpt i Umeåregionen, säger Boman.

Under kvällen meddelade Skellefteå kommun att eldningsförbud fortsatt gäller. Eldning kommer endast vara tillåtet på egen tomt eller iordningsställda grillplatser där risk för brandspridning är liten.

”Betyder inte att det är fritt fram”

Brandrisken kvarstår och för information om vad som gäller i din kommun, eller där du befinner dig, uppmanar Länsstyrelsen att kontakta den kommunala räddningstjänsten eller kommunen.

– Detta betyder inte att det är fritt fram. Det är även i fortsättningen viktigt att vara försiktig och att följa de lokala eldningsförbud som gäller runt om i länet. Risken för nya skogsbränder är fortfarande stor, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet