Hör Erik Orring om elitklubbarnas planer för arenan på Gammlia Foto: Linnea Ehlin/SVT

Sex elitklubbar vill bygga nytt idrottshus på Gammlia

Uppdaterad
Publicerad

Sex elitklubbar har gått samman för att utveckla idrottsarenan på Gammlia i Umeå. Bland annat vill de bygga ett nytt hus som ska binda samman hela anläggningen. Det ska finansieras av kommersiella aktörer.

– Ska vi vänta på kommunen så får vi nog vänta länge, säger Erik Orring, ordförande för de sex klubbarnas intresseförening.

Det nya idrottshuset ska rymma restaurang, övernattningsmöjligheter, utbildningslokaler och kontor. Byggnaden väntas vara klar cirka år 2024.

Vad det nya huset ska kosta vill Erik Orring inte avslöja.  

– Vi har ju en preliminär siffra, men jag vill inte gå ut med den än. Men det är ju ett antal miljoner som vi måste få ihop på något sätt, säger han.

Fritidsnämnden positiv

Fritidsnämndens ordförande Ari Leinonen (S) känner inte till de sex klubbarnas planer.

– Först måste vi ha en dialog och få det presenterat vad som blivit sagt, säger han.

Han välkomnar dock privata initiativ, som det här.

– Rent generellt måste vi vara öppna för sådana lösningar, annars ställs det ju mot skolan och omsorgen som kommunen också ska finansiera.

Vill byta ut konstgräset

Det kritiserade konstgräset på Umeå energi arena är en annan sak som klubbarna vill åtgärda. Men det kommer att betalas av kommunen.

– En enig fritidsnämnd kommer att lägga fram ett finansieringsförslag till kommunfullmäktige i oktober. Vi hoppas att det går igenom så att gräset byts ut, säger Ari Leinonen (S).

De sex klubbarna som har gått samman är A3 Basket, IBK Dalen, Umeå FC, Umeå IK, Umeå BSKT och Thorengruppen.  

Hör mer om satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.