Åklagaren Andreas Nyberg menar att det inte finns tillräckliga bevis för att behålla en av männen i häktet. Foto: SVT

En av de misstänkta i Malåmordet frisläppt

Uppdaterad
Publicerad

En av de fem personer som suttit häktade misstänkt för mordet i Malå i februari i år har på tisdagen släppts på fri fot.

En av de två män i 20-årsåldern som greps i slutet av april misstänkt för mordet har släppts på fri fot. Han är inte avskriven från utredningen. Fyra andra personer sitter häktade misstänkta för mord, det var Norran först med att berätta.

– Min uppfattning är att misstankarna mot dom fyra andra misstänkta har stärkts, men kring personen som nu släppts på fri fot, där har misstankarna inte stärkts. Som utredningsläget ser ut nu finns inte tillräckligt för att väcka åtal mot honom, säger åklagaren Andreas Nyberg till SVT.

Misstänkt mord i Malå

Vad är det som ligger bakom det beslutet?

– Det kan jag inte gå in på nu. Det är ett utredningsarbete som pågått i flera månader nu. Den personen som nu släppts har suttit frihetsberövad i en månad och vi har följt upp uppgifter och utrett händelseförloppet. Det finns fortfarande en misstanke mot honom, han är inte avskriven men det är ett för stort steg till åtal, säger Andreas Nyberg.

Begär förlängd häktningstid

Under onsdagen omhäktades en av de övriga misstänkta och häktningsförhandlingarna fortsätter för de övriga tre under torsdagen och fredagen.

Åklagaren Andreas Nyberg hoppas kunna väcka åtal den 9 juni.

– Jag har precis begärt förlängd häktningstid för de fyra andra häktade, fram till och med den 9 juni. Förhoppningen är att det blir ett åtal då, men det är fortfarande många bitar som ska falla på plats, säger Andreas Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Malå

Mer i ämnet