Arkivbild Stöcksjöbadet. Personerna på bilden har inget med texten att göra. T.h: Anders Linder, Umeå kommun. Foto: SVT

Kommunen: ”En gryende konflikt mellan naturister och boende”

Uppdaterad
Publicerad

Ska badkläderna vara på eller av på Dragonuddens naturiststrand? Frågan har orsakat en konflikt mellan Föreningen Umenaturist och de som bor i bostadsområdet nära stranden. Umeå kommun menar att man sitter i kläm mellan de olika lägrens viljor i den omdiskuterade nudisttvisten.

Stranden på Dragonudden i Stöcksjö utanför Umeå har sedan länge varit ett naturistområde. Föreningen Umenaturist har skötselavtal av stranden hos Umeå kommun vilket innebär att de sköter renhållning och underhåll, men det innebär dock inte att föreningen har nyttjanderättsavtal eller ensamrätt på stranden, även om det officiellt är en naturiststrand.

– Den stora frågan är vad man har rätt till eller inte. Det finns inget tydligt beskrivet, och det är jättesvårt att säga vad som gäller. Går man till botten så är det trots allt Allemansrätten som ska gälla. Dock är det utpekat som naturistbad av kommunen, så jag måste ärligt säga att det är svårt att säga vad exakt som gäller i det här, säger Anders Linder, avdelningschef vid Umeå kommuns fritid och drift, till SVT.

LÄS MER: Husförsäljning intill nudiststranden – lockar med strand ”inpå husknuten”

Konflikt uppdagades i samband med bostadsbyggande

Naturisterna har länge varit ensamma på platsen eftersom området tidigare varit obebott, men på senare år bostadsområden byggts nära Dragonuddens badstrand.

– Och de boende i närheten vill ju använda badet som vilken strand som helst, så det har ju mötts av en gryende konflikt mellan de boende och naturisterna som båda vill vistas där på sina premisser, säger Anders Linder.

Hos kommunens avdelningar för fritid, och mark- och exploatering står man just nu handfallen i en gråzon.

– Två olika intressen ställs mot varandra och kommunen sitter emellan. I den bästa av världar kanske man kan komma överens om att en del av stranden används av naturister och den andra för påklädda, men vi har inte kommit så långt än. Vi måste vara rädda om naturisterna. Umeå Fritid är en förening som värnar om naturistföreningen, som är relativt stor, säger Anders Linder.

LÄS MER: Nudister och baddräktsbeklädda strandbesökare oeniga om strand

Hoppas kreativ person kan träda fram

Förhoppningen är att bostadsägarna kan organisera sig för att framöver kunna möjliggöra en dialog mellan de två parterna.

– De hyr simhallar och är välordnade, men samtidigt finns det även ett annat intresse för de boende som är medborgare som vi också värnar om. Jag vet helt ärligt inte hur man ska lösa detta, säger Anders Linder.

Hur ska kommunen då lösa den här tvisten?

– Ja, det här blir en följetong. Nu när ni uppmärksammar det så kanske det dyker upp någon kreativ människa, vilket vore jättebra. Det kanske kan smyga fram någon lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.