Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luna mår bra av att leka med mamma Emelie och lillasyster Ylva. Men ibland skriker hon oavbrutet i flera timmar. – Det är jobbigt, särskilt för att hon inte kan säga vad som är fel, berättar Emelie. Foto: Lukas Deininger/SVT

Ett år efter våldsdådet på Morö Backe – så lever Luna idag

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 juli 2022 överfölls och våldtogs då 9-åriga Luna på väg hem från fritidsgården i Skellefteå.

Hon fick bestående hjärnskador och har assistans dygnet runt. Men familjen är missnöjd med hur kommunen hanterar stödet.

– Jag trodde att hon skulle ha mer rättigheter att få fortsätta sitt liv, säger Lunas mamma Emelie.

Luna får hjälp med stöd av socialtjänstlagen, SoL, vilket betyder att hon har rätt till en skälig levnadsnivå. Om hon hade fått LSS, lagen om särskilt stöd och service, hade hon fått rätt till god levnadsstandard.

En av skillnaderna är att Luna inte har rätt till assistans vid resor.

Våldsdådet på Morö Backe

Skellefteå kommun baserade beslutet bland annat på att sjukvården inte kunde uttala sig om hur Lunas skador och behov kommer att utvecklas framöver.

Lunas mamma: ”Helt slutkörda”

Totalt sex assistenter tar hand om henne dygnet runt med allt från medicinering till mat och påklädning.

Nu under sommaren ville familjen resa till Sjukhushästen i Sparreholm i Sörmland i rehabiliteringssyfte. Sjukvården ställde sig positiv till det och familjen ansökte om att få med assistenterna, men Skellefteå kommun avslog ansökan. Lunas behov är tillgodosedda på hemmaplan, stod i beslutet som SVT har tagit del av.

– Det är jobbigt och stressigt. Vi är helt slutkörda efter allt, säger Lunas mamma Emelie.

Samma besked fick familjen när de ansökte om assistans under en påskresa till Lunas farföräldrar i Tornedalen. Saken överklagades till Förvaltningsrätten, men överklagan blev avvisad.

Får inte assistans till rehab

Nu ska Luna påbörja en ny typ av rehabilitering på NUS i Umeå. Om hon får med assistenterna dit har kommunen inte beslutat ännu.

– Jag upplever att man behandlar henne som ett palliativt köttberg. Om hon om tio år kan ha mer förmågor så beror det på hur mycket insatser man gör idag, säger Lunas faster Emma.

Hoppas på LSS-beslut till december

SVT har kontaktat Skellefteå kommun, som inte vill uttala sig i fallet trots att Lunas familj godkände det.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden utan pratar med dem som är berörda, säger Katarzyna Wikström, socialchef på Skellefteå kommun.

Lunas SoL-beslut löper ut i december och familjens förhoppning är att det blir ett LSS-beslut därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet