Foto: SVT

EU-migranter tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranterna som bor i husvagnsläger på Klockarbäcken, vid I20-området och Böleäng i Umeå har till på måndag på sig att flytta. Kommunen har beslutat att EU-migranterna ska avhysas.

Det handlar om 14 vagnar och mellan 30 och 40 tiggare, enligt Västerbottens-Kuriren. Om de inte lämnar självmant kommer polisen att kopplas in.

– De har hänvisats till campingar, säger Ahmet Gümüscü, samordnare för utsatta EU-medborgare, till tidningen.

EU-migranter i Västerbotten

”Obegripligt”

Gini Mohlin, ordförande i föreningen Hjälp Västerbottens tiggare, reagerar starkt mot beslutet.

– Det finns inte ett sämre valt tillfälle. De har bott där sen sensommaren och nu när det är som absolut kallast vill man utsätta människor för det här. Det är obegripligt, säger hon.

Parkeringsfickor på vägarna

Gini Mohlin har ingen aning om var de ska ta vägen.

– Det är svårt att hitta en ny plats. Det som står till buds är parkeringsfickor på vägarna. De är utlämnade åt vädrets makter, säger Gini Mohlin.

Två barn berörs

Hon berättar att två barn, en ettåring och en fyraåring, bor i ett av lägren.

– Vi ska försöka hitta lösning för de två familjer som har barn, det känns absolut viktigast, säger Gini Mohlin.

När SVT besökte lägret på Klockarbäcken i Umeå i december var både kylan och de sanitära förhållandena utmaningar för de boende. SVT har sökt ansvariga på kommunen för en kommentar. Här kommenterar Umeås kommunalråd beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet