Bilder från hotellets övervakningskamera. Foto: Hotell Lappland

Tejpade och hotade hotellanställd – döms för grovt rån

Uppdaterad
Publicerad

Två män, 23 respektive 22 år gamla, döms till fyra års fängelse för grovt rån mot hotell Lappland i Lycksele i början av november förra året. Den tredje, en 17-åring, döms till sluten ungdomsvård i ett år, också skyldig till grovt rån.

En 23-årig kvinna döms till villkorlig dom och dagsböter som skyldig till medhjälp till grov stöld.

Det var strax före klockan tre natten mot tisdag 3 november som tre maskerade rånare slog till mot Hotell Lappland i Lycksele i Västerbottens inland. De tre männen, en 23-åring, en 22-åring och en 17-åring, hade maskerat sig och beväpnat sig med knivar och en pistolattrapp innan de bröt sig in i hotellets lokaler. De riktade pistolattrappen mot en anställds huvud och la en kniv mot hans hals och sen tvingade de ned honom på knä och mage. Hans armar och ben tejpades ihop.

Rånet mot Hotell Lappland

Läs mer: ”Känns som en actionfilm”

Greps efter biljakt

Ett stort polispådrag inleddes och poliser från angränsande län kallades in och deltog i jakten på rånarna. En dryg timme efter rånet fick en polispatrull syn på en misstänkt bil, men föraren vägrade att stanna. Då lade polisen ut spikmatta och fick till slut stopp på de misstänkta rånarna utanför Bjurholm – drygt åtta mil från brottsplatsen.

Rånarna kom över 163 000 kronor i kontanter som hittades i samband med gripandet. Enligt domen är bevisningen omfattande och rätten pekar särskilt på att de befann sig i den bil från vilken bland annat stöldgodset och rånarluvor kastades ut under färden. DNA från två av de dömda fanns på rånarluvorna. Dessutom fanns skospår från en av de dömda på brottsplatsen.

Läs mer: Stellan såg när kostymrånarna greps

Anställd döms för medhjälp

Två män fångades på hotellets övervakningsfilm. Hotellchefen, som hade övervakningskameran kopplad till mobilen, blev vittne till hur personalen överfölls.

Att den 23-åriga kvinnan döms till medhjälp till grov stöld beror på att hon inte förstått att de medåtalade skulle använda hot och våld, alltså råna hotellet, utan bara begå stöld. Men rätten anser att det är bevisat att hon lånat ut sin lägenhet till de dömda och gett dem information om hotellet. 

Kommer överklaga domen

De tre dömda männen ska också betala nära 30 000 kronor vardera i skadestånd till den hotellanställde som överfölls.

– Vi har redan bestämt att vi ska överklaga, säger den 22-årige mannens advokat Ann Gerklev. 

Hon menar att rätten inte kunnat visa att hennes klient faktiskt utfört rånet. 

– Ser man på domen finns det inget direkt som knyter de tilltalade tillplatsen, säger hon. Min klient är inte bunden till platsen överhuvudtaget.

Dessutom menar hon att mannen som rånades beskrivit gäringsmännen helt fel. Något som också står i domen, men som rätten anser har mindre betydelse då det enligt rätten finns andra bevis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånet mot Hotell Lappland

Mer i ämnet