Hör statsvetaren om vad det kan betyda för kommunerna att posten delas Foto: SVT

Delat ledarskap i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet har flera kommuner i Västerbotten valt ett delat ledarskap. Till exempel Malå, Lycksele och Dorotea kommer ha styrande kommunalråd från olika partier.

I Dorotea, där en bred koalition ska styra kommunen, kommer Socialdemokraterna och Liberalerna dela 80/20 på den arvoderade kommunalrådsposten.  I Malå ska Vänsterpartiet och Socialdemokraterna dela lika 50/50 på utrymmet som styrande kommunalråd. I Lycksele går de ännu längre. Moderaterna och Kristdemokraterna ska inte bara dela på styret, de ska turas om som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är två jämnstora partier och vi känner att det är rimligt att dela på styret och båda vill vi ha de framskjutna positionerna, säger Roland Sjögren (KD) som under mandatperioden ska byta av Moderaternas Christer Rönnlund som kommunstyrelsens ordförande.

Politikerna: ”Tyder på samarbetsförmåga”

De inblandade politikerna menar att delat ledarskap är en tydlig signal om att man kan samarbeta. Statsvetaren Magnus Blomgren menar att det också handlar om att fler få ta del av de begränsade utrymmen som finns för att kunna jobba som politiker på hel- eller deltid.

– För att vara ett parti som kan hänga med och påverka politiken så är det naturligtvis bättre att ha en arvoderad person, det är ett sätt att få fler att få ta del av den begränsade kakan, säger Blomgren.

”Hamnar inte helt utanför”

I  både Lycksele och Malå ges utrymme till oppositionsråd, men i Dorotea får inte oppositionen någon arvoderad post, något som enligt Magnus Blomgren kan bli problematiskt, men inte behöver bli det.

– Man ska komma ihåg att oppositionen fortfarande sitter i kommunstyrelser och nämnder, man hamnar inte helt utanför politiken. Men det är klart att man inte har den arvoderade rollen på samma sätt, så helt oväsentligt är det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten - Efterspelet

Mer i ämnet