Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå Foto: Lina Bergström

Flygkrasch i Umeå – nio personer har omkommit

Uppdaterad
Publicerad

Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå, enligt Sjö- och flygräddningscentralen. Samtliga nio har omkommit, bekräftar Region Västerbotten. En del anhöriga är underrättade, men polisen arbetar fortfarande med frågan.

Strax efter klockan 14 under söndagen kom larmet om ett flygplanshaveri utanför Umeå. Planet gick ned på Storsandskär, en ö i närheten av Umeå flygplats. Enligt polis och räddningstjänst ska olyckan ha inträffat i samband med att planet skulle lyfta.

Alla nio ombord på planet omkom i olyckan. De var samtliga hemmahörande i Västerbotten och Norrbotten. Alla var svenska medborgare, men en har dubbelt medborgarskap, både svenskt samt amerikanskt medborgarskap. Den personen var bosatt i Sverige uppger polisen.

Nus i stabsläge

Under kraschen lossnade delar av planet, enligt vittnesuppgifter. Polisen meddelar att de som eventuellt påträffar vad som kan misstänkas vara rester av flygplanshaveriet kontaktar dem på telefon 114 14 och att de inte vidrör vrakdelarna. Detta gäller även ifall delar påträffas på eller under vattenytan.

Norrlands universitetssjukhus har gått upp i stabläge, meddelar Region Västerbotten. Region Västerbotten samarbetar med Svenska kyrkan och Umeå kommun vad gäller psykosociala insatser. I nuläget är särskilda lokaler i anslutning till Umeå Airport öppet för anhöriga och närstående för stöd.

Regionen meddelar även att man öppnat upp delar av flygplatsen för hjälporganisationer för psykisk och socialt omhändertagande. Vittnen, anhöriga och andra som behöver prata eller få stöd bjuds även in till Ålidhemskyrkan i Umeå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.