Flyktingar ger uppsving för Hällnäs

Uppdaterad
Publicerad

170 flyktingar har hittills kommit till Hällnäs och Kronlund i Vindelns kommun. För det lilla samhället Hällnäs med sina cirka 220 invånare innebär det här ett rejält uppsving, inte minst för affären.

Det är snart middagstid och affären är fullproppad med kunder. De flesta är flyktingar från Irakiska Kurdistan. Krystyna Felczak som driver butiken försöker förklara för några av de kurdiska flyktingarna att degen kan jäsa tack vare innehållet i det gula lilla jästpaketet.

– Det är en hel del språkförbistringar. Jag kan polska och svenska men de talar arabiska. Så jag skriver in vissa arabiska ord i ett översättningsprogram så vi kan göra oss förstådda, säger Krystyna och skrattar alltmedan hon tar betalt av sina kunder.

#flykt

Fullt hus

Hon berättar att under de tre första dagarna när flyktingarna anlände till Hällnäs var det så fullt i affären att det gick nästan inte att röra sig därinne.

Etthundrasjuttio flyktingar har hittills kommit till Vindelns kommun – nittio till Kronlund och åttio stycken till Hällnäs. Om några dagar väntas ytterligare fyrtio personer komma till Hällnäs. Och för det lilla samhället innebör det här en femtioprocentig ökning av befolkningen.

– Det här är mycket utvecklande och jag tror att det kommer att lyfta hela samhället så det mesta med flyktingarna är positivt, säger Krystyna Felczak.

”Kan ge mera jobb”

Personalen i den lilla affären gör så gott de kan för att möta alla behov som finns. Det handlar om allt från hårborstar till tandkräm och tofflor.

– Affären är bra här finns mycket av det vi behöver men däremot är inte vårt boende så bra, säger Ahmed Amadrouf.

– Jag tror att det i förlängningen också kan ge mera jobb åt de som redan bor här också, säger Krystyna Felczak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet