(t.v.) FN:s rasdiskrimineringskommitté uppmanar Sverige att stoppa gruvetableringen i Rönnbäcken. (t.h) Provborrning i Rönnbäcken 2008.

FN om Rönnbäcksgruvan: Gör om gör rätt

Uppdaterad
Publicerad

FN:s rasdiskrimineringskommitté uppmanar nu svenska staten att upphäva gruvtillståndet för nickelgruvan i Rönnbäcken söder om Tärnaby i Västerbotten. De menar att staten inte respekterat samebyn Vapstens rätt till informerat förhandssamtycke.

Kommittén har prövat den anmälan som samebyn Vapsten gjorde den 16 september 2013, mot tillståndet för en nickelgruva i Rönnbäcken i Västerbottens län.

De har kommit fram till att Sverige har brutit mot FN:s rasdiskrimineringskonvention då man inte involverat samebyn och dess intressen på ett fullgott sätt i beslutandeprocessen.

FN uppmanar nu den svenska staten att revidera och dra tillbaka gruvtillstånden tills en fullvärdig och inkluderande process har genomförts.

Kommittén skriver också att Sverige bör revidera landets gruvlagstiftning så att denna speglar samernas status som urfolk och rätt till land och naturresurser, så att lagstiftningen överensstämmer med internationell standard om fritt och informerat förhandssamtycke.

Samebyn: ”Ett historiskt beslut”

Samerådet tillsammans med Vapsten sameby skriver i ett pressutskick att det är ett ”genuint historiskt beslut”.

De menar att beslutet är vägledande och innebär att industrietableringar i de samiska traditionella områdena är förbjudna utan samiska rättighetshavares samtycke.

Kommittén: ”Sverige har brustit i sin skyldighet”

Rasdiskrimineringskommittén skriver att det inte är upp till dem själva att besluta vilken parts intresse som väger tyngst, samhällsintresse i form av mineralbrytning eller skyddet av områden viktiga för rennäring.

Däremot säger man att staten har brustit i sin skyldighet att fullfölja sin förpliktelse gentemot Vapsten sameby genom att inte ha genomfört en ”effektiv konsultationsprocess”.

De menar att rätten till exploatering av naturresurser, även om det finns ett legitimt samhällsintresse, inte friar staten från dess skyldighet att inte diskriminera gentemot en urbefolkning som är beroende av samma land.

Kommitténs hela utlåtande går att läsa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.