”Vi har bättre strategier” – följ med in på iva och hör hur arbetet förändrats under året. Foto: SVT

Här kämpar fler än någonsin för nästa andetag – följ med in på intensiven i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Högst iva-tryck i landet och aktiverat krisavtal. Att situationen skulle vara värre nu än i våras i Västerbotten är inget personalen på intensiven i Umeå kunde föreställa sig.

– Det här är ingen lek, det är människor som kämpar varenda minut för sitt liv, för att orka andas, säger intensivvårdssjuksköterskan Cecilia Reinikainen Diamant.

Idag är det precis ett år sedan de första fallen av covid-19 bekräftades i Västerbotten. Samtidigt har Västerbotten under de senaste veckorna haft högst smittspridning i landet. Något som nu skapar högt tryck på intensivvården. För några veckor sedan tvingades Norrlands universitetssjukhus i Umeå att öppna iva 2 – en avdelning som inte haft covidpatienter sedan midsommar.

När situationen var som värst i våras behövde 13 personer med covid-19 intensivvård – nu är situationen mer ansträngd och under förra veckan, när det var som värst, var 17 personer i behov av intensivvård.

Följ med in på intensiven där ett ständigt myller av personal vårdar, hjälper, dokumenterar, medicinerar och opererar – för att de allra sjukaste ska orka ta nästa sitt nästa andetag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet