Facket beskrev allvarliga brister hos företaget när det gällde säkerheten för dem som skulle skotta snö. Foto: SVT

Takskottare i Umeå föll ner från tak – företag bötfälls

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan föll en takskottare ner från ett tak i Umeå och skadades allvarligt. Nu bötfälls det ansvariga företaget för bristande säkerhet.

Det var 27 januari 2021 som målerilärlingen, Mustafa Alahmad, och hans kollegor skottade ett garagetak på Ersboda i Umeå. Mustafa Alahmad föll baklänges ner från taket och skadades svårt i fallet. Han låg sedan nedsövd och vårdades på Norrlands universitetssjukhus.

– Jag minns inte så mycket men vaknade upp ungefär tio dagar senare på sjukhus där jag tvingats ligga nersövd, berättade han tidigare för SVT Nyheter.

Polis, Arbetsmiljöverket och fackförbundet Målarna utredde olyckan. Facket beskrev allvarliga brister hos företaget när det gällde säkerheten för dem som skulle skotta snö. Bland annat ska en takexpert ha pekat på att det var alltför glest mellan fästpunkterna vid taket varifrån Alahmad föll.

Företaget bötfälls

Nu har åklagarmyndigheten för miljö- och arbetsmiljömål lämnat in ett stafföreläggande till företaget. I det står det att ansvarig personal med skyddsansvar i bolaget inte har gjort vad som krävts för att förebyggande ett olycksfall.

Vidare står det att om ansvarig sett till att arbetarna haft skyddsutrustning som varit anpassad för förhållandena och fått information om hur den skulle användas hade olyckan med stor sannolikhet inte inträffat.

Företaget bötfälls med ett belopp på 400 000 kronor. De har 30 dagar på sig att skriva under strafföreläggandet.

SVT Nyheter har sökt företaget för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.