Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mustafa efter svåra fallolyckan: ”Jag kommer aldrig mer skotta tak”. Foto: SVT

Mustafa föll när han skottade tak – låg sövd i elva dygn med allvarliga skador

Uppdaterad
Publicerad

Mustafa Alahmad fick, liksom många andra, snöskottaruppdrag i januari då Umeå drabbades av stora mängder snö på kort tid. Men han saknade utbildning för takskottning säger han, och förstod inte allvaret förrän det var för sent. Nu rehabiliteras han för allvarliga skador i både rygg och skalle efter en fallolycka.

– Jag minns inte så mycket men vaknade upp ungefär tio dagar senare på sjukhus där jag tvingats ligga nersövd, berättar han för SVT Nyheter Västerbotten.

Det var den 27 januari som Mustafa Alahmad, som i vanliga fall är målarlärling, och hans kollegor skottade ett företags garagetak, ett högt tak som sluttade. Ett felsteg senare föll Mustafa ned med rygg och huvud före – ett fall på 4,5 meter.

För någon vecka sedan fick han komma hem från Norrlands universitetssjukhus, men han måste återvända dit senare för att operera in ett nytt skallben. I ryggen har det gjorts stora ingrepp och hans kropp kommer troligtvis inte bli som den var innan fallet.

Nu vill han varna andra inför kommande vintrar, att inte gå upp på tak utan utbildning – och att aldrig, aldrig tumma på säkerheten.

Flera utredningar om ansvaret för olyckan

Mustafa kom till Sverige som ensamkommande flykting från Raqqa i Syrien för sex år sedan. Han vet ännu inte jättemycket om hur arbetsplatsolyckor utreds.

 – Jag är bara tacksam att jag lever, jag vet inte vem som bär ansvaret, säger han.

Flera utredningar pågår rörande olyckan och företaget PJ:s Måleri som anlitade honom väntar på att dessa ska bli klara. Men de säger att takskottarna fått instruktioner och säkerhetslinor några dagar före olyckan.

Möt Mustafa som i väntan på ett nytt skallben är hemma från sjukhuset efter den otäcka olyckan vid snöskottning i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer