Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carl-Johan Lindlöf, kvalité- och miljöansvarig på PJ:s Måleri där en anställd takskottare skadades allvarligt i en fallolycka i januari. Foto: SVT

Företaget: ”Vi hade instruerat killarna inför takskottningen”

Publicerad

Både polis, Arbetsmiljöverket och fackförbundet Målarna utreder olyckan i Umeå där en anställd vid ett måleriföretag föll ner när han skottade tak. I elva dygn låg Mustafa Alahmad nedsövd med allvarliga skador på huvud och rygg. Nu uttalar sig företaget:

– Hade vi vetat vad vi vet idag hade vi hellre låtit taket rasa, säger Carl-Johan Lindelöf som är kvalité- och miljöansvarig på PJ:s Måleri.

Företaget poängterar att man inte vill föregripa de utredningar som görs nu.

– De hade både fått instruktioner, selar och linor när de gick upp på taket och arbetade. De två första dagarna användes sele, men inte den tredje, berättar Carl-Johan Lindelöf.

– Vi var inte på plats, varken vd:n eller jag, när det hände.

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat att fackförbundet Målarna beskrivit allvarliga brister hos företaget när det gäller säkerheten för dem som skulle skotta snö. Bland annat ska en takexpert ha pekat på att det var alltför glest mellan fästpunkterna vid taket varifrån den 26-årige mannen föll.

– Vi avvaktar utredningen när det gäller ansvarsfrågan, svarar Carl-Johan Lindelöf.

Hör ledningens tankar om fallolyckan som inträffade på företagets innergård i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer