Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Förstärkningsläget kvar hos region Västerbotten – mycket hög frånvaro bland personalen

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan gick Region Västerbotten upp i förstärkningsläge på grund av krisen inom vården.

Personalbristen är stor på samtliga sjukhus och förstärkningsläget kvarstår på obestämt tid.

– Vi vänder på alla stenar för att försöka hitta en lösning för att på kort sikt kunna säkra upp vårdplatser, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Västerbotten har fortsatt en mycket hög frånvaro bland medarbetarna på samtliga tre sjukhus. Det påverkar hur många vårdplatser som kan hållas öppna.

– Utmaningen är dock att problemet kommer att fortgå under en lång tid då vi ser stora pensionsavgångar bland sjuksköterskor de närmsta åren och vi har svårt att rekrytera ny personal, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Söker pensionärer och studenter

Bemanningen har varit tuff sedan sommaren och ännu finns inget ljus i sikte. Nu arbetar regionen febrilt för att få tag i personal. Man inventerar om personal inom utvecklings- och forskningsprojekt kan frigöras för vårdarbete. Man söker också pensionerade sjuksköterskor och har gått ut med ett riktat erbjudande till studenter.

– Vi har haft det tufft tidigare, nu senast under pandemin, vi drar lärdom av de arbeten som gjordes då och de rutiner vi skapat, säger Brita Winsa.

Hör hur förstärkningsläget påverkar vårdpatienter i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.